אינדוקטרינציה של ילדים – הצעת מדיניות לבית הדין הפלילי הבינלאומי

דוח זה שהוגש למשרד התובע בבית הדין הפלילי הבינלאומי

להתחדשות נייר המדיניות בנושא פשעים או פגיעות נגד ילדים

לעיון בדוח המלא, לחצו כאן

המכון לצדק בירושלים הגיש את תרומתו המשמעותית למשרד התובע של בית הדין הפלילי הבינלאומי במסגרת ההתייעצות הציבורית המתמקדת בעדכון נייר המדיניות הנוגע לפשעים נגד ילדים או המשפיעים עליהם. מטרת ההתייעצות הציבורית, היא לשפר את יעילות החקירות וההעמדות לדין הנוגעות לפשעים או פגיעות שבוצעו נגד ילדים. המכון לצדק בירושלים פועל באופן פעיל להעלאת המודעות ולניצול של ילדים בלחימה, תוך הדגשת החשיבות לאינדוקטרינציה כאמצעי הפעלת לחץ פסיכולוגי על ילדים להצטרף לקבוצות חמושות.

אמנת רומא של בית הדין הפלילי הבינלאומי לא מגדירה במפורש את הפעולות של גיוס, גיוס חובה או שימוש בילדים בלחימה. במקום זאת, היקף פעילויות אלה נקבע באמצעות התייחסות לאמנות רלוונטיות, עקרונות המשפט הבינלאומי ועקרונות משפט כלליים המתקבלים ממערכות משפט לאומיות, תוך התאמה לסטנדרטים המוכרים לזכויות האדם הבינלאומיות. לשכת השיפוט של בית הדין הפלילי הבינלאומי הכירה בכך שילדים מתחת לגיל 15 אינם יכולים לרוב לתת הסכמה אמיתית ומודעת בעת התגייסותם. בהתחשב באופי הפרשני של אמנת רומא, ניתן לראות את האינדוקטרינציה כחלק מגיוס או גיוס חובה, שכן היא כוללת כפיית אמונות קבועות, עיכוב הערכה ביקורתית והפנמת הנורמליזציה של אלימות. אינדוקטרינציה ממלאת תפקיד משמעותי בהפעלת לחץ פסיכולוגי על ילדים להצטרף לכוחות חמושים, ושיטותיה יכולות לנוע מהשכלה פורמלית למחנות קיץ צבאיים, כלי תקשורת המוניים ורשתות מקוונות.

מעורבות ילדים כלוחמים במצבי סכסוך לא רק מסכנת את רווחתם והתפתחותם אלא גם מאיימת על סיכויי השלום והיציבות באזורים הנגועים. ילדים שנחשפים לאלימות בשנות התפתחותם הראשונות נמצאים בסיכון להפוך לסוכנים של אלימות בעצמם, ומעכבים את יכולתם לתרום לשלום מתמשך. ילדים נפגעי סכסוך סובלים מטראומה נפשית ופיזית מתמשכת, כאשר ילדים חיילים חווים רמות גבוהות עוד יותר של אלימות כעדים וכמבצעים. טראומה זו יכולה להתבטא בהפרעות שונות, המשפיעות על בריאותם הנפשית, התנהגותם וחינוכם. ההשלכות של טראומת ילדים מתפרסות מעבר לחוויותיהם האישיות, ומשפיעות עמוקות על קהילות וחברות. אפקטים בין-דוריים נצפים, כאשר ילדים חיילים לשעבר נוטים יותר להפגין התנהגות אלימה, וטראומתם עשויה לעבור גם לילדיהם, ומניעים מעגל אלימות מתמשך ותורמים לסכסוכים מתמשכים. הכרה בהשפעה הרחבה ובאופי הבין-דורי של חיילות ילדים מדגישה את הצורך הדחוף לטפל בבעיה זו כאמצעי לשבור את מעגל האלימות ולקדם שלום בר קיימא.

לעיון בדוח המלא, לחצו כאן

  • לדוח המלא:
Designed by: Studio Reut Tucker Built by: Wordpress Development